Гордост......
Любимият ми паметник е “Създатели на Българската държава”, представящ най-важните моменти от българската история от VII до Х век. Паметникът е изграден от 8 бетонни блока. Вътрешното пространство е декорирано със 21 скулптури и 540 м2 мозайки. Това е единственият по рода си паметник в Европа, който чрез вътрешните си статуии и монументи пресъздава историята на държавата. Друг интересен факт за него е ,че това е паметникът с най-голямо количество използван бетон в Европа! Гордостта на хубавия град Шумен...до него се стига по точно 1300 стълби, започващи в центъра на града. (мерси за допълнителното инфо wikipedia)
Панорамата в Плевен също е уникална
И разбира се Шипка

Аааа, прекрасно, браво!
На Шипка и на Плевенската епопея съм ходил. А този в Шумен само съм го гледал от далеч, за жалост, но това ще се поправи.
Наскоро се шокирах от един мой набор, който не знаеше какво е Царевец! Та ето:

Като стана дума за Шипка се сетих за прекрасната руска църква в град (преди е било село) Шипка, построена в чест на загиналите там български опълченци и руски воини. Пред тази църква като дете се бях вцепенил и онемях още на стълбите пред нея. Като стигнах до входа, където има плоча с имената на загиналите, започнах да плача. Изчаках да се наплача и така влязох вътре.

Шипка е символът на нашата сила, че когато искаме можем - жалко че ще си останем само със спомена. Друг паметник, който посещавам задължително поне няколко пъти годишно за поклонение е столичния В.Левски

Това е паметникът на Иван Вазов в г.Сопот. Близо до него е и къщата на "светеца".

Orthodox Caveman
Здравейте, българи! Аз съм гигантската глава с гигантския...
Идеята на темата е проста и образователна, а именно тук да се пускат снимки на български исторически паметници, били те на български исторически личности или архитектурни забележителности.
Ето първите два от мен:
Добре познатият на всички добричлии паметник на Кан Аспарух