Този тип музика води началото си от Black Metal-a, както Pagan-ът и Viking-ът (и отчасти NS-ът), с тази разлика, че е заложено повече на фолклорните елементи и орнаментиката, което ме кара да харесвам повече горните три.
Голяма част от групите са с Black Metal влияния, заради което съм послушвал някои неща.
Любими групи са ми Arkona (Rus) и Falkenbach, останалите просто съм ги слушал преди време:
Alkonost, Butterfly Temple, Ensiferum, Pagan Reign, Finntroll и т.н. лиготийки.
Storm е много добро, Wongraven горе-долу, а Isengard е KVLT, Windir - също.
Хмм... Има разлика от една група до друга, все пак... Защото например Finntfoll влагат много повече влияние от Black метъла, за разлика от Korpiklaani които имат много повече влияние от Trash метъла като цяло... Пък и до колкото аз знам Folk метъла води началото си от Heavy метъла, като към него за прибавени фолклорни елементи за по-различното звучене...
Your last will to be forever free
Деликатна е темата за произхода. Чистите фолк метъл групи звучат като хеви/пауър с някакви фолклорни елементи (зависещи от националността на въпросната група), които на мен са ми противни. Специфичното при стиловете от рода на фолк, паган и викинг е, че те са по-скоро идеологически течения в музиката, а не музикални направления. При тях се залага повече на тематиката в парчетата.
Логично е езическите метъл банди да включват в себе си вигинг и фолк. И следвайки логиката, може да се заключи, че всички викинг групи дефакто са фолк, само че звученето им наистина е различно.
Добър пример е Bathory: първият викинг метъл, правен някога, който бива разглеждан и като фолк. Нормално е - "фолк" значи народ, а Куортън е швед, а при шведите фолклорната тематика е викингска.
Общо взето, този стил е музикална курва и аз я предпочитам по-блек.
Ако не се лъжа с една дума Балканджий 
| industrial metal lover написа: |
Ако не се лъжа с една дума Балканджий ![]() |

zero, тия "шутландски гайди" някакъв майтап ли са или си е обикновена неграмотност???
[quote="zero"][quote="industrial metal lover"]Ако не се лъжа с една дума Балканджий
[/quote]
епа лъжеш се XD фолк метъла не е само за балканските страни, имаше една (може и да са повече) финландска песничка ама немога ти каза име че ще излъжа... чувала съм и разни с шутландски гайди и кви ли не, само дето в повечето случаи ако чуя фолк метъл песен най вероятно няма да я позная по простата причина че от де аджаба аз да знам чуждите фолклори
[/quote]
зеро аз говоря за българската група Балканджий ,а ако пак не се лъжа фолк метъла идва право от Финландия
| arsenic написа: |
| zero, тия "шутландски гайди" някакъв майтап ли са или си е обикновена неграмотност??? |
а това от къде идва стила не казвам щото не знам но чесно казано не ме и интересува 

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%BE%D0%BB%D0%BA_%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%8A%D0%BB
Лично на мен любими групи са ми Korpiklaani и Finntroll 
Има адски много групи в този стил и всякакви разновидности викинг/фолк, паган, епик, батъл и т.н. и почти всичко ми харесва..невероятна атмосфера съзадава тази музика...
and stays within my sight!
Cruachan от Ирландия!
http://cruachan.metalfan.nl/
http://www.myspace.com/cruachanfanpage
Приятен стил ... преди не много време ми беше голяма слабост, ама сега малко се взех в ръце и по рядко слушам и ако си пусна ще е НС, фолк, блек метъл ... иначе ако става въпрос за държави украинския и руския фолк метъл най ме влече
| enemy_of_the_system написа: |
| иначе ако става въпрос за държави украинския и руския фолк метъл най ме влече |

Bunny reaper
Такааам рових, рових и нищо не намерих за този стил метъл, койо аз много харесвам... На които му харесва фолк метъла да пише
П.П. Само да ви кажа, първо разберете какво е това, и после пишете, а не като един приятел... Пита ме "Ти кво слушаш?" И аз викам Фолк метъл и той отговори "Е как така хем чалга, хем метъл?"
Не се излагайте така...
П.П.П. Сори за уточнението, просто трябваше да предупредея