Прекрасна тема!
Рембранд (на български) е всепризнат гений. И аз много го харесвам. Изобщо цялата холандска школа е ненадмината. Може би най-добрата.
Един от моите любими художници обаче е Йеронимус Бош.
Имам чувството, че дяволът му е "диктувал" картините. И неслучайно - повечето му творби са на библейска тематика.
ХАОС! ХАОС! ХАОС!
| Manuroth написа: |
| Прекрасна тема!
Рембранд (на български) е всепризнат гений. |
| pestilence написа: |
|
Колкото до Рембранд - http://heroesnotzombies.files.wordpress.com/2008/04/rembrandt_anatomy_lesson_dr_tulp.jpg - тази картина винаги ми е била много весела . Изглежда като карикатура като се замислиш колко напред е стигнала медицината в днешно време . |
Другият ми любимец е Едвард Мунк.
Един от най-силните експресионисти, според мен.
Първата е мoже би най-известната му картина. Сещам се, че дори имаше някой от форума с такъв аватар.
ПС: не знам как да сложа умалени размери на картините, че да не разчеквам сайта.

Поздравления за темата. :)
И за споменатите Мунк и Бош, Бош специално ми е много любим, мисля че нидерландския ренесанс е доста несправедливо пренебрегнат покрай величието на италианците, но шанс.
От там нататък, много повече се интересувам от 19-20ти век, etc. Експресионизмът много повече, разбира се.
Много повече ми харесва отношението към картината там, както и много мразя да слушам, че понеже някой си виждал много лесни мазки в картините, дори и дете можело да я нарисува .. много повече струва да можеш да нарисуваш нещо както си поискаш, но да отречеш реалния му образ и да го представиш така както сам го виждаш, за това се иска индивидуалност и най-малкото усет.
А Дали ..
'Тайната на моето влияние винаги е била в това, че то е останало тайно.'
хъх "Фройд в полиморфна перверзия, или българското дете, ядящо плъх" не ми е мн по вкуса...и все пак интерпретациите на картината са доста интересни.... |
Като фен на BURZUM ще спомена и Теодор Кителсен, който няма как да не ми е направил силно впечатление.
Toве е то Drone Doom в рисуването!

.jpg)
| flesheater написа: |
|
Този "урок по анатомия" всъщост е публична дисекция ... през 16-17-18 ти век в Холандия това е било нещо като забавление за тези, които могат да си позволят да платят да присъстват. Тялото на масата е вероятно на някакъв престъпник. Имало е дори нещо като обичай - младоженците в Амстердам да си купоуват билети и да присъстват на такива "мероприятия" - нещо като подарък от младоженеца към неговата бъдеща съпруга хаха . Пък казват че сега светът е изврътен... |

Robosapiens
Ами тук можем да публикуваме картини, които са ни направили впечатление, които са на световни Майстори на четката.
Аз ще започна с няколко творби на Рембрант:
Урок по анатомия на Доктор Тулп:
Урок по анатомия на Доктор Дейман ... Доктор Дейман е този, на който не му се вижда главата ... по-голямата част от картината е изгоряла и е останал само този фрагмент...
това на главата му не е коса